Kinesitherapie

Elektrotherapie

Elektrotherapie is een essentieel onderdeel van de kinesitherapie.  Het is een algemene term die verschillende behandelingswijzen groepeert.

Deze gaan van elektrische stimulatie om spieren te verstevigen tot het gebruik van geluidsgolven (ultrasound) en licht (laser) om blessures te behandelen.

Hieronder zijn de 3 meest gebruikte vormen van elektrotherapie vermeld.  Elektrotherapie wordt vooral ingezet voor het behandelen van pijn, het stimuleren van spieren en het bevorderen van het genezingsproces van weefsels.

Elektrotherapie wordt zelden als enigste therapie gebruikt. Het wordt hoofdzakelijk gebruikt in combinatie met specifieke oefeningen of andere manuele technieken.

Elektrostimulatie (TENS - NMES)

TENS of ‘transcutaneous electrical nerve stimulation’ werkt pijnstillend en zorgt voor genezing van weefsels. TENS kan onder andere ingezet worden bij acute pijn, postoperatieve pijn, fracturen, peesproblemen, spierproblemen, chronische pijn,....

NMES of ‘neuromuscular electrostimulation’ zorgt voor de stimulatie van zenuwen en spieren.  NMES kan ingezet worden bij de behandeling van spieratrofie of als ondersteuning bij het trainen van verschillende spiergroepen maar ook voor spierstimulatie na een operatie of na neurologische schade.

Het effect van de therapie (TENS - NMES) hangt af van een aantal instellingen.  Zo zijn de intensiteit, frequentie, duur en pulsatie zeer belangrijk.

Ultrason

De ultrason werkt op basis van geluidsgolven. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en stimuleert het genezingsproces.

De ultrason wordt ingezet bij repetitieve stresskwetsuren en stressfracturen, bij chronische gewrichtsproblemen, spierpijn, sportblessures,…

De laser wordt gebruikt bij acute trauma’s (peesscheuren, spierscheuren, fracturen, subluxaties,…), spierproblemen, sportblessures, acute en chronische ontstekingen (tendinitis, bursitis, synovitis, fascitis,…), artritis en wondheling.

Massage

Massage wordt gebruikt als relaxatie van de spieren. Het wordt ingezet bij spierpijn en spierblessures.

Voordelen:
  • Spierspanning en spasmen verminderen.
  • Bevordert de bloedsomloop.
  • Bevordert de genezing van geblesseerd weefsel.
  • Gunstig effect op het immuunsysteem.
  • Het laat de huid beter functioneren.
  • Het helpt het paard goed ontspannen.

Stretching

Stretching is een vorm van gymnastiek voor het paard. Met eenvoudige stretchoefeningen worden de spieren getraind en wordt het paard meer bewust van zijn lichaam.

Stretching wordt gebruikt in het revalidatieproces maar ook als trainingsopbouw.

All-Marketing